Amikor már nyakunkon a tél, a szebb időkben megszokott meleg vízben működő megoldásaink időnként már csődöt mondanak...

 

Amikor már nyakunkon a tél, a szebb időkben megszokott meleg vízben működő megoldásaink időnként már csődöt mondanak...

Néhány évvel ezelőtt még tartotta magát az a nézet, hogy halaink - néhány ragadozót kivéve - nem táplálkoznak télidőben, nincs kapás, nem is érdemes horgászni rájuk. Szerencsére ez az állítás már régen megdőlt, igaz viszont hogy a horgásznak a tartós hideg beálltával nehezebb dolga van, hiszen azon túl hogy vastagon fel kell öltözni, nem mozog a hal intenzíven, meg kell keresni, ezen kívül érdemes lefinomítani a felszerelésünket addig a mértékig amíg még nem szaggatjuk be rendszeresen, valamint érdemes a csalit és az etetőanyagot is ennek megfelelően kiválasztani. Nyilván nem lehet kijelenteni hogy semmi sem működik azok közül amik a melegebb vizekben, viszont jelentősen megkönnyíthetjük a saját dolgunkat azzal, ha hideg vizekre kifejlesztett csalogatóanyagokat használunk. Nincs ebben semmi ördögtől való, a hideg víz letisztul, a hínár, a zöld alga elpusztul, olyan etető kell, ami nem üt el a sötét tónusú aljzattól a sokszor kristálytiszta vízben. Vagyis szintén sötétes színű, általában fekete vagy sötétvörös. Fő szabály volt, hogy ilyenkor legjobb a gyümölcsös-édes íz, azonban ha el is fogadjuk ezt egy fő iránynak, azért néha a halas-büdös jelleggel is lehet aratni a jeges napokon.

Megoldási javaslat hideg vízre a King Baits-től

A megfelelő aromázás is sokat segíthet

A fenti termékeket kipróbálni ezúttal a Moby Dickre mentem, ahol tényleg sikerült kifogni egy igen hideg, szeles időt október legvégén, de ha egyszer hidegvizit próbálunk...Elöször a Piros Hidegvizi pontyozónak szavaztam bizalmat, ez hallisztet nem, kizárólag növényi összetevőket tartalmaz, és enyhe, kellemes gyümölcs illata van. Gondoltam felturbózom egy kicsit, és a kekszes-muskotályos Ice Cream aroma folyadékkal gazdagítottam a beltartalmát. Ez a szintén hideg vízre fejlesztett aromacsalád remek segítőtárs lehet a didergős pecáinkon. Az ízanyaga kizárólag a fenéken terjedve fejti ki csalogató hatását a felkínált csalink körül.

Minőségi csomagolásban....

...minőségi beltartalommal, mégis megfizethető áron.

Ice Cream

Nehéz, szirupszerű aroma, ideális ízekben.

Aroma és víz hozzáadása után

Rövid időn belül bevetésre készen

Mivel többféle anyagot jöttem próbálgatni, ezért szinte azonnal bekevertem a feketét is, ami inkább fűszeres jellegű, és felváltva dobáltam velük. Nagyon érdekes volt megfigyelni, hogy a fényviszonyok változásával együtt a két keverék is különböző módon működött, amikor erősen sütött a nap a feketére jöttek jobban a kapások, amikor beborult az ég akkor pedig a vörös vonzotta a halakat a csalihoz eredményesen. Messzemenő, sarkos következtetéseket ebből nem vonnék le, csak nagyon érdekes volt tapasztalni ezt a jelenséget.

A Fekete Hidegvizi Pontyozó "alapállapotban"

12-es horog, 7 mm-es csalitüske, 14-es fluorocarbon előke, és a csali, a King Baits fluo pop up pellet

Rejtsük a kosárba

Kész... 

Az első jelentkező

Kevésbé intenzív kapások után a halak is komótosabban védekeztek

Azért dogozott a bot és a horgász is 

Egy ilyen egészséges halnak minden időben örülhetünk

Cupp

Egy-egy ilyen nap alkalmával szinte mindig valami tervvel érkezem a szerelést illetően, szeretek kipróbálgatni ezt-azt, ezek persze természetesen nem minden alkalommal hoznak sikert. Ezen a napon a szerelékem finomításával kísérleteztem főleg, ezért a fő bot amit használtam egy nagyon lágy picker volt, 10-es, 12-es és 14-es szakáll nélküli horgokat kötöttem 7-es és 10-es csalitüskékkel 14-es fluorocarbon előkezsinórt használva. A 10-es tüskére maximum 8 mm-es csalit tettem, a hetesre kisebbet vagy egy "nagyot" félbevágva, és minden esetben a finomabb, kisebb csalira illetve szerelékre volt kapás. Lehet hogy simán megúszom hal nélkül a napot, vagy esetleg néhány erőszakos kárászt fogok ha nagyobb, 6-os 8-as horgokat használok hozzájuk való méretű csalival.

Szépen dolgozik a lágy bot...

...akárhonnan nézzük

Egészséges száj, tökéletes akadás, és mivel a horog is szakáll nélküli, szinte sebet sem ejt

Az utolsó harcos a nap végén

Eljön az az időpont, amikor már hiába van rajtunk thermoruha és thermocsizma, a hideg bizony átjár, bármit teszünk. Délután közepén járt az idő amikor úgy döntöttem, mára elég volt a hidegből, és csomagolni kezdtem. Úgy gondolom hiába volt cudar idő, mégis kár lett volna otthon maradni, hiszen jónéhány halat sikerült fognom, és az új szerelési próbálkozásaim is sikeresnek tűntek. Most így szezon elején kipróbálva a King Baits hideg vízre kínált megoldásait a Hidegvízi Pontyozó etetőket és az Ice Cream aromákat biztos vagyok benne hogy nem csak nekem, hanem azoknak is nagyszerű élményeket fog adni a hűvös, téli vizeken akik ezeket választják! Ja, és vigyázat! Pénztárcabarát! :)

Írta: Balogh László

forrás

halat.hu