Három év telt el azóta, hogy barátaim társaságában először látogattunk el eme csodálatos horgászvíz partjára, és azóta is minden évben ellátogatunk egy hosszabb rövidebb horgásztúrára. Ennek idén is eleget tettünk és augusztus második hetében megkezdtük a 8 napos horgásztúránkat. Ekkor még nem sejtve, hogy mi vár ránk…

 

Három év telt el azóta, hogy barátaim társaságában először látogattunk el eme csodálatos horgászvíz partjára, és azóta is minden évben ellátogatunk egy hosszabb rövidebb horgásztúrára. Ennek idén is eleget tettünk és augusztus második hetében megkezdtük a 8 napos horgásztúránkat. Ekkor még nem sejtve, hogy mi vár ránk…

Megérkezésünkkor csodálatos idő fogadott minket, a felszerelések összerakását követően azonnal nekiláttunk a helykeresésnek és a végszerelékek beélesítésének. Korábbi tapasztalatokra hagyatkozva két bóját helyeztünk el egymástól 30 méterre, a parttól kb. 100-110 méterre, egyvonalban. Ennek azért volt nagy jelentősége, mert a bójákat összekötöttük sávetetéssel, így hosszabb ideig magunk előtt tudtuk tartani a halakat. A horgászatra hozott csali repertoárunk gerincét ismét az elmaradhatatlan King Baits termékek alkották. Etetésre erjesztett magmixet, halibutt pelletet, illetve több különböző King Baits bojlit használtunk vegyesen: az Elit szériából T1, Fűszeres Máj, Májas Csirke íz világokat használtuk, emellett saját készítésű, King Baits alapanyagokból készített bojlikat Fűszeres Csirke, Kalmár Squid, és Full Liver ízesítésben. Alapozó etetésként körülbelül 4-5 kg mixet használtunk el bójánként, valamint 1 kg bojlit és pelletet szórtunk el szemenként a két bója között. Ez első hallásra kicsit soknak tűnhet, de mi tudtuk, hogy az éjszakai hidegfront betörés és a tó erős halállománya meghozza majd a kapást.

Az első halakra nem kellett sokat várnunk, hiszen a koraesti órákban elsültek a botok. Nálam érkezett meg az első jelentkező, erőteljes húzós kapás után, jó erőben lévő hallal vehettem fel a kontaktust, 10 perces fárasztás után parton volt a túra első hala, egy 7,9 kg-os tükörponty személyében.

Bizakodással töltött el minket, hogy ilyen gyorsan megvolt az első hal, a szerelékemet gyorsan visszajuttattuk a helyére és vártuk a következő jelentkezőt. Kisvártatva Péter barátomnak is kapása lett, a bevágást követően a kezében maradt a bot és a hal elemi erővel elindult a túlpart irányába, a nagy távolság miatt jobbnak láttuk, ha csónakkal eredünk a nyomába. Miután utol értük, akkor kezdődött az igazi csata, legalább félórás csónakforgató fárasztást követően sikerült megmerítenem a halat, mikor jobban megnéztük egyből látszott, hogy 15 kg felett van. A parton gyorsan elvégeztük a mérlegelést és nem akartunk hinni a szemünknek, a hal súlya 17,38 kg volt. Csapatunk öröme leírhatatlan volt, amellett, hogy ez volt a második halunk, egyben Peti személyes rekordját is jelentette, gratulálok még egyszer barátom!! Erősen kezdett a kolléga, feladta nekem a leckét a túra hátralévő részében.

Az első éjszaka folyamán csak kisebb egyedeket sikerült ideiglenesen partra terelnünk, a 3-5 kg közötti pontyok végigkísértek minket a túránk során ezzel tesztelve az állóképességünket és kitartásunkat. A reggeli frissítést követően eleredt az eső, ami meghozta a halak kapókedvét is. Az első kapást én könyvelhettem el, ismét húzós kapásra vághattam be és kb. negyedórás fárasztást követően sikerült megszákolnom egy gyönyörű 11,16 kg-os tükröst. Az eső ellenére nagyon örültem neki, hiszen már nekem is volt 10 kg feletti halam.

Utánam ismét Petin volt a sor, egy gyönyörű, sötét árnyalatú 6,5 kg-os nyurgával növelte meg csapatunk összfogását. Gyors fotózás és fertőtlenítés után visszaengedtük éltető elemébe.

A délután csendesen telt el, de bizakodóak voltunk az éjszakát illetően. Éjfél előtt nem sokkal meg is érkezett a következő jelentkező, bevágást követően a kezemben maradt a bot, éreztem, hogy jó hallal van dolgom, a fejlámpák fényében megkezdődhetett a fárasztás, ami elég hosszúra nyúlt, partról legalább 35-40 percig tartott, mire végre meg tudtuk pillantani a stég előtt a halat, a lámpák fényénél megcsillanó arany pikkelyzetéből láttuk, hogy egy szép tőponttyal akadtunk össze. Pár perccel később Péter megmerítette nekem és gyors mérlegelést követően a kezemben tarthattam ezt a gyönyörű, 15,22kg-os tőpontyot. Az örömöm látszik a képen!! ;)

A nagy izgalmak után visszajutattuk a szereléket a helyére és nyugovóra tértünk. Az éjszaka csendjét csak néhány kisebb ponty törte meg, de másnap ismételten elindultak a halak. Napközben a srácok terelték szákba a banda nagyokat, Peti egy 10,16 kg-os, majd Tomi egy 11,14 kg-os tükröst tarthattak lencsevég elé. (Tominak is új rekordot jelentett a hal, a képen látszik, hogy meg is kapta érte a jutalmát)

Az éjszakát először páros fárasztással indítottuk Petivel, aminek az eredménye egy 6,61 kg-os töves és egy 11,68 kg-os tükrös volt..

Majd az éjszaka folyamán ismét nekem jött egy csodálatos tükörponty, a hal súlya 13,46 kg volt, dupla 20-as Full Liver bojlira, ami az egész túra során kiválóan működött és a legtöbb nagytestű halamat neki köszönhettem.

 

Az elkövetkező két napban rengeteg apró halat fogtunk, annak ellenére, hogy már a második naptól elhagytuk a magmix használatát. A 3-5 kg közötti egyedek nagyon jó szórakozást jelentettek, kimondottam jó erőben lévő halakkal akadhat össze az ember, ha ellátogat Ludányhalásziba. A rengeteg kishal után végre az ötödik napon ismét egy jó hallal hozott össze a sors, bevágást követően látszott, hogy rutinos ponttyal van dogom, hiszen komótosan oldalazva lopta a zsinórt az orsóm dobjáról. 20 perces fárasztást követően felfeküdt a víz felszínére a gyönyörű, mint később kiderült, 15,24 kg-os, hosszúkás tükörpontyom. Nagyon örültem neki, a csali ismét dupla 20-as Full Liver volt.

Aznap Gergő barátunk is kilátogatott hozzánk egy éjszakára, és nem is tétlenkedett sokáig, először egy 9,1 kg-os tükröst, majd hajnalban egy 15,62-es tövest terelt ideiglenesen partra…

Geri halait követően nekem is beköszönt a hajnali ébresztőm, egy 8,27-es tőponty személyében. A csali egy szem 20 mm-es fűszeres csirke volt, egy 14 mm-es Méz-Caramel pop-upsal kikönnyítve.

A nappal ezután csendesen telt el, a kánikulai melegben a halak nem igazán voltak étvágyuknál, majd éjszaka ismét visszatértek az etetésünkre, Dani barátommal, közös munkával sikeresen szákba tereltünk egy újabb 10+-os halat. Csapatmunkánk eredménye 12,51-es tükörponty lett, nagyon örültünk neki. Csali: dupla 20-as T1.

Kapástalan időszakokban volt időnk kicsit regenerálódni és pár fotót készíteni az általunk használt szerelékekről és csalogatóanyagokról…

Az utolsó két napra ismét kaptunk egy hidegfront betörést, amely pozitívan hatott a halak étvágyára, jó pár kisebb egyed mellett még 4 nagyobb halat sikerült horogvégre csalnunk.

Először dupláztunk Petivel két tükörponty személyében, az övé 8,81kg, míg az enyém 10,8 kg-ot nyomott.

Majd Peti zárta a sort előbb egy 9,94-es tükörponty, majd egy 15,5 kg-os tőponttyal, amely méltó befejezése volt a túránknak.

Összességében egy csodálatos horgásztúrát tudhatunk magunk mögött, a horgászatunk folyamán 58 (!!) darab halat sikerült fognunk, ennek zömét a 3-5 kg közötti pontyok tették ki, az összfogásunk 374,59 kg lett, 6,45 kg-os átlagsúllyal. 12 db 10+-os halat sikerült fognunk, amiből 5 db 15 kg feletti volt. Sajnos, 20+-os halat nem sikerült fognunk, de semmilyen hiányérzet nincs bennünk e miatt, mert csodálatos élményekkel gazdagodtunk a hét folyamán. A túra favorit csalijai egyértelműen a Full Liver, a Fűszeres Csirke és a T1 voltak.

Itt szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy ismét köszönetet mondjunk a King Baitsnek a kiváló csalikért, amelyek nélkül ez a túra nem sikerülhetett volna!! Köszönjük szépen!!

Jövőre ismét visszatérünk, újult erővel, elszántsággal a 20 kg feletti halakért!!

Írta: Verebélyi Valentin

Fotók: Szelva Péter, Verebélyi Valentin